Брејкденсот може да стане официјален олимписки спорт

Брејкденсот може и официјално да стане признат спорт на Олимписките игри во Париз во 2024 година, придружувајќи им се на дисциплини како што се карате, сурфање, бејзбол и искачување како нови олимписки спортови, кои ќе дебитираат во Токио 2020.

Имено, Меѓународниот олимписки комитет го зеде предвид овој предлог и ќе донесе одлука до декември следната година. Комитетот претходно најави дека сака да ги модернизира игрите, внесувајќи нови спортови со цел да се зголеми вклученоста на младите и да претстави „микс од универзални и урбани спортови во подем кои им се привлечни на младите“.

Брејкденсот беше вклучен во Младинските олимписки игри во Буенос Аирес во 2018, но настанот беше од ревијален карактер и земјите можеа да учествуваат на покана на организаторите.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s