Списокот со 344 газди оди во Обвинителството, злоупотребиле 180.000 евра од државниот минималец

Дури 243 газди се спасија, а 344 може кривично да одговараат за злоупотребата на државните пари за исплата на минималец за работниците, пренесе Телма.

-Денеска ќе биде пуштен списокот до Обвинителство. На Oбвинителството останува да утврди дали има основ за покренување на постапка, изјавил Драги Рашковски за Телма.

УЈП првично објави дека вкупно 708 газди за два месеци, не исплатиле околу 385.000 евра на над 1.700 вработени, но до јавното објавување на фирмите паѓаа и бројките. Првичниот список беше со под 600, за финалниот список да брои 344 компании – неплаќачи. Не исплатиле над 180.000 евра на 800 вработени.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s