Куманово стана домаќин на командата на Мултинационалната бригада на Југоисточна Европа

Од денеска, во следните шест години, касарната „Боро Менков“ во Куманово е седиште на командата на Мултинационалната бригада на Југоисточна Европа – SEEBRIG (South-Eastern Europe Brigade), мировни сили формирани во 1999 година во рамките на СЕДМ-процесот на регионална соработка во одбраната.

– „Сибриг“ се врати дома, бидејќи во далечната 1998 година, токму во Скопје е одржана конференцијата и потпишан договорот со којшто е формирана оваа бригада. Оваа година ни даде две причини за славење, барем во делот на одбраната. Едната беше нашето членство во НАТО, после 30 години чекање, напор и работа, и втора е токму ова. По 22 години учество во иницијативата „Сибриг“ да бидеме ние домаќин на оваа бригада – изјави министерката за одбрана Радмила Шекеринска пред почетокот на свеченоста во кумановската касарна.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s