Промени во ранг-листата на најмоќните пасоши во светот, македонскиот се најде пред американскиот

Индексот за пасоши објави податоци за новите најмоќни пасоши, со кои можете слободно да патувате без виза или со кои може да се добие виза веднаш по пристигнувањето во друга земја, на која Северна Македонија се најде на 16. место.

Нов Зеланд оваа година предничи пред останатите и ја освои престижната титула. Носителите на пасош на Нов Зеланд можат да влезат во повеќето земји без виза, од кои 129 од нив. 

Нашиот пасош на ранк листата е пред Албанија, Црна Гора, но и пред САД, чиј пасош поради ковид-19 се најде на поразително 21.место.

Со македонскиот пасош без виза може да се влезе во 62 земји.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s