Кондово доби прва градинка која ќе згрижи 80 деца

Во Кондово во општина Сарај денеска беше отворен нов објект „Фљутура“ на градинката „Филизи“, која е прва градинка во ова населено место. Ќе бидат згрижени 80 деца на возраст до шест години, организирани во пет хетерогени згрижувачко-воспитни групи и за нив ќе се грижат 18 вработени.

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпска на отворањето соопшти дека за овој објект од буџетот на МТСП се вложени околу 22 милиони денари во градежни активности и во опрема што ги задоволува европските стандарди.

– Како Влада и како Министерство сериозно вложуваме во сместување на најмладите во претшколски установи. Претшколското образование, воспитувањето и вистинскот правилен психосоцијален развој на децата претставуваат предуслов за изградба на квалитетни личности коишто ќе ја градат нашата иднина, истакна министерката Шахпаска.

Таа посочи дека до крајот на годината ќе бидат завршени и отворени уште шест нови градинки, со што опфатот на деца ќе се зголеми за дополнителни 455.

Градоначалникот на Сарај Блерим Беџети, како што информира МТСП, изрази особено задоволство што Кондово ја добива својата прва градинка, а втора на ниво на општина, и ја истакна одличната соработка со Министерството за труд и социјална политика и очекување таа и натаму да продолжи.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s