Албанскиот претседател Илир Мета го посети Бигорскиот Манастир

За мене денеска беше извонредно изненадување да го посетам Бигорскиот Манастир. Едно исклучително богатство за православните верници и за сето човештво. Уште еден повод не само да се биде горд за ова извонредно дело, но и за заедничко чување и промовирање. Ќе се вратам овде набргу, напиша албанскиот претседател Илир Мета во книгата на впечатоци при денешната посета на Бигорски манастир.

Мета, кој денска беше во посета на Дебар, во Бигорски беше прдружуван од домаќинот, градоначалникот Хекуран Дука, претседателот на Советот на општината Башким Машкули и дбарскиот муфтија Решат Качалнику.

-Ценетите гости беа гостољубиво пречекани од нашиот старец и игумен, Владиката Партениј и браќата монаси. Притоа, јеромонахот Доситеј го запозна претседателот Мета со илјадагодишната историја на свештената Бигорски обител, а во манастирската книгохранителница Владиката Партениј лично му го покажа првото албанско Евангелие напишано со латинично писмо од познатиот албански деец од Елбасан, Константин Кристофориди, објавено во Константинопол во 1874 година, вели отец Кирил.

Додава дека всушност, ова Евангелие има големо историско значење за Албанците, бидејќи тоа на своевиден начин е претеча на литературниот албански јазик, а Кристофориди, заедно со уште неколкумина албански христијани, е еден од највидните дејци на албанското национално движење кон крајот на XIX век.

Погледни повеќе…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s