Премиерот Заев на отворањето на „Интернационал Фреш Фуд“, за првпат во Македонија ќе има сериозно производство на домашно пилешко месо

За првпат во земјава ќе има сериозно производство на домашно пилешко месо, нови вработувања и ко-оперантски односи. 🇲🇰🐥„Интернационал фреш фуд“ e инвестиција по највисоките европски стандарди со фокус на модерно производство на свежо пилешко месо и амбициозен план за изградба на фарми низ целата држава.

📈 Севкупно планираната инвестиција за следните 5 години ќе надмине сума од 50 милиони евра и се очекува отворање на повеќе од 3.000 нови работни места во повеќе региони – Гиновци, Врапчиште, Кочани, Штип, Охрид, Струга, Ветуница, Карбинци, Свети Николе.

На овој начин не само што ќе имаме намалување на увозот на свежо пилешко месо во земјава, кој во моментот изнесува 95% од домашната потрошувачка, туку и се отвора можност да извезуваме на странските пазари.

Сопственото производство на храна е од голема важност за секоја држава. Кризата со пандемијата на коронавирусот го покажа тоа. Во таа насока се и заложбите на Владата во создавање на поповолни услови за земјоделско-сточарското производство.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s