Повеќе од 10 компании заинтересирани за ТЕЦ Неготино

Големи светски компании од енергетскиот сектор го меркаат ТЕЦ Неготино. Централата, во сопственост на државата, која е резерва за македонскиот енергетски систем и која поради нертабилниот мазут на кој работи, не е во функција повеќе од 10 години, ќе оди или на продажба или на јавно приватно партнерство, соопшти премиерот Заев.

Кој модел ќе се избере, ќе се одлучи на почетокот на следната година, кога ќе биде готова физибилити студијата.

Термоелектраната близу Неготино има 207 вработени. Последен пат струја произвела пред 11 години, но според менаџментот, постројките континуирано се одржуваат. Електраната остварува приходи бидејќи има договор со МЕПСО и дава услуга „резервна моќност на елктро енергетскиот систем во случај на недостиг на електрична енергија.

Пред еден месец Владата објави дека за неколку државни загубари, но и за ТЕЦ НЕготино се бара стратешки партнер.

На денешното свечено пуштање во употреба на првата фотоволтаична центрла на ЕВН во близина на Неготино, премиерот Заев најави дека седумдесетина странски компании од енергетскиот сектор меѓу кои има и големи светски брендови како американската Џенерал електрик, германската РВА, грчката ППС се подготвуваат да влезат на македонскиот пазар.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s