НЕМИРИ ВО САД: Поддржувачите на Трамп упаднаа во американскиот Конгрес

Повеќе стотици симпатизери и поддржувачи на Доналд Трамп, кој изгуби на последните избори во САД, упаднаа во зградата на Капитол Хил во Вашингтон. Сенаторите и конгресмените од двата дома на законодавното тело во САД треба да ја официјализираат победата на новиот претседател Џо Бајден, но насобраните демонстранти подржани од Трамп и неговите блиски соработници протестираат пред Капитол.

Во еден момент, голема група од приврзаниците на Трамп успеа да ги пробие блокадите од полициските сили кои го обезбедуваа Претставничкиот дом и да се пробијат преку 4 реда блокади.

Стотици од нив потоа влегоа и во Конгресот, по што беше прекината и работата на конгресмените кои имаат за задача да ги официјализираат изборните резултати, кои Трамп не ги признава и обвинува за масовна изборна измама.

Полицијата во Вашингтон застрелала една од демонстрантите пред зградата на американскиот Конгрес.

Таа облеана во крв била изнесена на носилки, соопштија американските медиуми.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s