Апасиев -во време на епидемија по сила на Устав сум должен да не ги примам попишувачите

Првиот човек на Левица, Димитар Апасиев вели дека по сила на Уставот е должен да не ги прими попишувачите дома во време на епидемија. 

Тој додава дека можеби ќе го оспори законското решение пред Уставниот суд.

„Законот за ПОПИС во сред пандемија и прогласена кризна состојба е спротивен на чл. 39, ст. 2 од Уставот на РМ: „Граѓанинот има право и ДОЛЖНОСТ да го чува и унапредува сопственото здравје и здравјето на другите“! Значи, јас – по сила на Устав – сум должен да не ги примам попишувачите дома во сред епидемија, оти може да ме заразат со коронавирус “, пишува Апасиев.

Конечно е изгласан Законот за попис. Со 62 гласа „за“, и со бадентерово мнозинство Собранието го донесе Законот за попис. Ова се случува по една недела откако заврши расправата за ова законско решение. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s