Венко Филипче и рускиот амбасадор ја пречекаа првата пратка од руските вакцини во Македонија

На скопскиот аеродром попладнево пристигна првата пратка од руската вакцина „спутник В“. Министерот за здравство Венко Филипче заедно со рускиот амбасадор во земјава, Сергеј Баздникин ги пречека вакцините.

Вакцините кои се наменети за три илјади граѓани, се во соодветно пакување, ладен ланец, со запазување на температурите.

Филипче “👉Денеска ја добивме и првата пратка од руските вакцини “Спутник В”. Ова е прва количина од 3.000 дози со којашто ќе обезбедиме континуитет на процесот на имунизација којшто е веќе започнат.👉Вкупно нарачани се 200.000 дози, а овие вакцини се различни во делот на вакцинација и ревакцинација, што значи дека сите овие 3.000 дози ќе се користат за прва вакцина.👉Со оваа вакцина ќе се вакцинираат повозрасни граѓани со хронични заболувања и постарите граѓани во делот на старечките домови. 🤝Голема благодарност до амбасадорот Баздникин за неговиот личен ангажман во тоа да овие количини во нашата земја пристигнат што побрзо.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s