(Видео) Пратеникот Стерјовски за прв пат говореше на македонски јазик во албанскиот парламент

Васил Стерјовски е пратеникот кој го одржа првиот говор на македонски јазик во албанскиот парламент.

Пратеникот од македонска алијанса за европска интеграција ова го оцени како историски настан за македонците во Албанија.

Тој од говорницата рече дека достојно ги претставувал сите граѓани од округот на Корча и дека во својот мандат се борел за подобрување на условите за живот и работа на македонците во Албанија.

Албанскиот парламент е пред распуштање поради изборите на 25 април а Стерјовски е на кандидатската листа на социјалистичката партија  во изборната единица Корча.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s