За прв пат Македонија ќе добие Закон за потекло на имот

🇲🇰 За прв пат Северна Македонија добива Закон за потекло на имот. Ќе се испитува нелегално стекнат имот и капитал. 👉🏻 На наша иницијатива, а со експертска и техничка помош од Советот на Европа, првиот чекор е напрвен. Подготвена е физибилити студија за Законот за потекло на имот, која содржи компаративна анализа на меѓународни искуства за проверка на потеклото на имот и капитал, анализа на домашната правна рамка и досегашни искуства, детектирани слабости во институционалниот систем и идни насоки за креирање на новото законско решение. Веќе е формирана работна група која започнува со работа за подготовка на Законот за потекло на имот.🚩 Со оваа храбра одлука спроведуваме системски реформи, за прв пат се воведува контрола на капиталот, со што се отвара патот за конфискација на нелегално стекнатиот имот и се спречува незаконско богатење врз грбот на граѓаните – напиша Љупчо Николовски на Фејсбук.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s