Голема побарувачката за струмичкиот зеленчук, трговците не можат да одговорат на потребите на странските пазари

Расте побарувачката за струмичкиот зеленчук посебно на пролетната зелка а трговците не можат да одговорат на потребите на странските пазари. Откупувачите бараат килограм повеќе за да можат да ги задржат парнерите од странство кои секојдневно се јавуваат за увоз на зелка од земјава. Додека се снимаше прилогот за Телевизија 24, мораше да се одложи испораката од неколку камиони со зелка за два дена кон Шведска.

Витанов смета немањето доволни количини е резултат на намалените површини со зелка во струмичко во однос на изминатите години. Сето тоа предизвикува и зголемени откупни цени. 

Освен за зелка партнери од поранешна Југославија, Украина, Полска, Романија веќе покажуваат интерес и за краставици домати и пиперки од струмичко кои ги нема во доволни количини.

Лани земјоделците од струмичко постојано реагираа на немањето пласман на пролетната зелка. Единствено изразија задоволство од пласманот и откупните цени на куртовската капија.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s