„Last Expedition“ ја објави „Мајка“, песна – посвета за Македонија

Новата песна на групата „Last Expedition“ е истовремено и химна, и класика и оперска арија и рокенрол, вели Енис Енко Хаџиќ, претставувајки ја песната „Мајка“, која деновиве беше објавена на каналот Јутуб.

-„Мајка“ се роди едно утро, спонтано, од силната љубов кон земјата во која живееме – вели Енко, фронтменот на „Last Expedition“.

Иако песната, во сеопштиот фудбалски адреналин поткренат поради учеството на Македонија на ЕВРО 2021, беше погрешно претставена како навивачка, таа всушност е патриотска песна, во најдобрите традиции на терминот. Длабоко емотивна и со редок сензибилитет, „Мајка“ е интимна песна за татковината.  

Покрај целосниот состав на „Експедишн“, во оваа изведба гостуваат и многу пријатели на бендот: Дино Имери, еден од нашите најдобри пијанисти, тенорот Христо Арсовски, попознат како Ричи Мерцедес, инаку популарен автомеханичар и неверојатно талентиран самоук оперски пејач, и Kaly која пее уште еден оперски дел на песната.

-Во изведбата е вклучен голем 20-член хор на другари на бендот, па затоа „Мајка“ е дело на сите нас и затоа е потпишана од „Ласт Експедишн“ и пријателите – објаснува Енко.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s