МАКЕДОНСКАТА АРМИЈА ПО 19 ГОДИНИ АНГАЖМАН ВО АВГАНИСТАН СЕ ВРАТИ ДОМА

По 19 години, македонската армија го заврши својот ангажман во Авганистан и нејзини последни припадници се вратија дома. Македонските мировници во изминатите речиси две децении беа дел од мисиите „Одлучна поддршка“ и „ИСАФ“, а враќањето е во рамките на планираното повлекување на НАТО војските и сојузниците од Авганистан, што треба целосно да се спроведе до септември.

„Ви благодарам за сето ваше залагање, знаење и мотивација и за способноста што ја покажавте и кои потврдија дека вие сте војници на кои НАТО алијансата може да се потпре“, рече министерката за одбрана Радмила Шекеринска на свеченоста во касарната „Илинден“.

Македонските војници првпат заминаа за Авганистан во 2002 и во наредните 13 години беа дел од меѓународните сили ИСАФ, при што беа ангажирани на различни позиции и задачи. Тие потоа во намален број продолжија да дејствуваат во рамките на мисијата „Одлучна поддршка“ во Кабул. Севкупно, во Авганистан служеа 3.500 припадници на АРМ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s