Во Македонија пристигна најсовремената терапија за ковид-19, се очекува да се намали бројот на хоспитализирани

Терапијата се набавува за потребите на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби и ќе се аплицира кај пациенти со ковид-19 кои не се хоспитализирани, велат од Министерството за здравство

Министерството за здравство соопшти дека денеска пристигнал најсовремениот метод на терапија за пациенти заболени со вирусот ковид-19, моноклонална „коктел терапија“ со антитела од лековите „Casirivimab и Imdevimab”,  одобрена за употреба од Европската агенција за лекови (ЕМА).

Од Министерството информираат дека по бројни преговори успеале да се приклучат кон заеднички договор за рамковна спогодба на кој ексклузивно право имаат земјите-членки на Европската унија, за приоритетна достапност на моноклоналната „коктел терапија“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s