ЗОО Скопје првпат во своето постоење од 1926 година стана дом и на пингвини

„Заливот на пингвините“ и официјално отворен за посетители… Од денеска скопјани имаат причина плус да ја посетат зоолошката… 9 од пингвините пристигнаа од Италија, а шест од Москва.

Егзотичните птици се атракција како за најмладите, така и за повозрасните граѓани.

Егзотичните птици од Аргентина и Чиле на располагање имаат отворен и затворен базен со вкупна површина од 180 односно 120метри квадратни…За нив ќе се грижат негувателите Војо и Маја, кои истакнаа дека за нив ова е предизвик бидејќи во зоолошката во Скопје досега никогаш немало пингвини.

Разубавувањето на живеалиштата на животните ќе продолжи и во наредниот период, истакна меѓудругото Директорот на зоолошка..

Пингвините се први соседи на фламингосите кои во скопската зоолошка пристигнаа лани. Двете живеалишта ги спојува тераса од која посетителите ќе може да ги гледаат и двата вида на егзотични птици.

За комплетирање на живеалиштата на фламингосите и пингвините Градот Скопје одвои 18 милиони денари.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s