ГЛОБАЛЕН ИНДЕКС НА МИР: Македонија е најбезбедна во Западен Балкан

Македонија  e најбезбедна земја во Западен Балкан. 

Земјава годинава има напредок од 11 позиции во однос на лани и е рангирана на 40. место. Пад од три позиции, има Србија и таа се најде на 44. место и Албанија со пад од 2 позиции на 48. место, а мал скок имаат Црна Гора (51. место) и Босна и Херцеговина која е на 72. место. Косово си ја задржа својата позиција на 82. место.

Словенија е на петтото место и со скок од пет позиции, а  Хрватска е на 17.тото место односно шест позиции погоре. 

Mерењата на Институтот за економија и мир (ИЕП) покажаа дека повеќето земји во Западен Балкан имаат напредок во состојбата на мирот, безбедноста и внатрешната стабилност.На светско ниво, прва земја и годинава е Исланд, а последното 163. место повторно го зазема  Авганистан. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s