Ова се сите неработни денови во 2022: Колку продолжени викенди ќе имаме?

Согласно со Законот за празниците на Македонија во 2022 година неработни денови се:

За сите граѓани
• 01 јануари (сабота), Нова Година,
• 07 јануари (петок), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,

• 25 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
• 01 мај (недела), Ден на трудот, односно 02 мај (понеделник) е неработен ден,
• 02 мај (понеделник), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
• 24 мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
• 02 август (вторник), Ден на Републиката,
• 8 септември (четврток), Ден на независноста,
• 11 октомври (вторник), Ден на народното востание,
• 23 октомври (недела), Ден на Македонската Револуционерна Борба, односно 24 октомври (понеделник) е неработен ден,
• 8 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”.

За граѓаните од православна вероисповед
• 06 јануари (четврток), Бадник, ден пред Божик,
• 19 јануари (среда), Богојавление (Водици),
• 22 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
• 10 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
• 28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед
• 17 Април (недела), Велигден, вториот ден на Велигден,
• 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци,
• 25 декември (недела), првиот ден на Божик.
За граѓаните од муслиманска вероисповед
• 09 Јули (сабота), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,
За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
• 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s