ТЕЛМА – Инфлацијата во Турција достигна највисоко ниво од 2002 година

Рекордна инфлација во Турција. Според објавените официјални податоци инфлацијата во земјата достигна 36,08 отсто, што е рекордно ниво од септември 2002 година.

Оваа инфлација, повеќе од седум пати поголема од првичната цел на владата, се објаснува со падот на вредноста на турската лира за речиси 45% во однос на доларот минатата година.

За граѓаните во земјава, падот на вредноста на валутата се одразува со скокот на цените, што е тешко да се поднесе бидејќи земјата е многу зависна од увоз, особено од суровини и енергија.

Продавачите на новогодишните пазари кои обично изобилуваат со најразлични продукти, годинава се загрижени поради порастот на цените намалениот промет, кој е намален за 40% во однос пред пандемијата.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s