ИСТОРИСКИ НАСТАН – Вселенската Патријаршија ја призна нашата Црква Охридската Архиепископија за канонска, Ковачевски се заблагодари

Со одлуката на денешното заседание на Светиот Синод на Вселенската Патријаршија, возглавен од Неговата Сесветост, Патријархот Вселенски г. г. Вартоломеј, се отстранува повеќедецениската шизма наложена врз нашата древна Охридска Архиепископија, возобновена во лицето на МПЦ. Тоа значи дека Вселенската Патријаршија ја признава црковната јерархија предводена од Архиепископот Стефан за канонска и валидна во сеправославниот свет и воспоставува канонско и литургиско општење со неа.

Оваа одлука на вселенската патријаршија што нè признава под име Охридска Архиепископија значи признавање на континуитетот што го има нашата историска црква со древната Охридска Архиепископија, вели премиерот

Одлуката на Вселенската патријаршија да ја признае нашата црква како канонска, според премиерот Димитар Ковачевски,е најважниот ј најголемиот чекор кој сега е завршен.

Нашата православна црква, вели премиерот, сега е во заедница со сите православни цркви и денешниот ден е историски бидејќи завршува седумдецениската изолација.

Тој во објавата на Светиот Синод на Македонската православна црква и на православните христијани им честита за убавата вест, а до вселенскиот патријарх г.г. Вартоломеј упати голема благодарност. Со оваа одлука, според премиерот, Вартоломеј и Вселенската патријаршија покажале голема грижа и потврдиле дека стојат на историската мисија и одговорност.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s