АД ЕСМ НА ПОЧЕТОКОТ НА ГОДИНАТА ПРОИЗВЕДЕ 40% ПОВЕЌЕ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА СПОРЕДЕНО СО ИСТИОТ ПЕРИОД ЛАНИ

АД ЕСМ НА ПОЧЕТОКОТ НА ГОДИНАТА ПРОИЗВЕДЕ 40% ПОВЕЌЕ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА СПОРЕДЕНО СО ИСТИОТ ПЕРИОД ЛАНИ

Во периодот од 1 јануари до 7 февруари 2023г. АД ЕСМ преку капацитетите со кои располага произведе 699.240 MWh електрична енергија, што е за 40% повеќе споредено со истиот период во 2022г, а дури 86% повеќе од истиот период во 2021г.

Планот за производство за 2023г. заклучно со вчерашниот ден се исполнува 101,50%. Позитивните резултати во 2023г. се должат на зголемениот ангажман на вработените во АД ЕСМ и поддршката од Владата и економските ресори, како и зголемениот интензитет на работа на РЕК Битола и ТЕЦ Неготино, и подобрената хидрологија.

Во одредени денови има определени отстапувања во планираното производство кои одат во плус или во минус, односно АД ЕСМ во одредени денови внесува и значајни дополнителни количини електрична енергија во мрежата, повеќе од потребните за дневното снабдување.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s