Потпишан договорот со „Бехтел и Енка“, за 5 години ќе се изградат 110 км автопатишта

Нареден месец ќе „заиграат“ багерите на Бехтел и Енка.. Владата стави потпис на договорот со американско – турскиот конзорциум кој ќе ги гради автопатите на коридорите 8 и 10Д. Во свечената сала, каде присуствуваа и амбасадорите на Турција и Америка – ветија дека ќе градат по највисоки стандарди.

Бехтел и Енка ќе имаат близу 5 години и 1,3 милијадри евра на располагање за да проектираат и изградат комплетно нови автопати во вкупна должина од 110 километри. Годишно ќе се градат просечно по 25 километри, а, еден километар предвидено е да чини 12 милиони евра. Дополнително од буџетот ќе се одвојат и 300 милиони евра, пари за експропријација, која ќе прави паралелно со проектот…

Денепниот договор е резултат на едномесечните преговори на Бехтел со владините консултанти предводени од ИРД Инжиринг, кои ќе бидат задолжени и за надзор на работите… Ова ќе ја чини државата дополнителни 22,5 милиони евра..

Според планот, на 22 април Бехтел ќе биде воведен во работтие на длениците Гостивар – Букојчани (30,1 километар) и Тетово – Гостивар ( над 17 километри) на коридорот 8, како и на делницата Прилеп – Битола (40 километри) од Коридорот 10- д. Во декември пак, ќе почнат со работа и на последната делница од Охрид до Ќафасан.. Сите треба да бидат готови до крајот на 2027..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s