Тајвански „Јагео“ влегува во земјава, најголема гринфилд инвестиција од осамостојувањето

Тајванската компанија „Јагео“ и официјално влегува во Северна Македонија. Денеска во Тајван беше потпишан договор за инвестиција вредна 205 милиони евра која треба да отвори околу 4 000 работни места во земјава. Компанијата ќе отвори производствени погони во ТИРЗ Скопје 1 и во ТИРЗ Штип, а како што беше најавено денеска, изградбата на првиот погон ќе почне во јули годинава во скопската индустриска зона за што генерално ќе бидат ангажирани локални фирми.

„Јагео“ ќе произведува резервни делови за автомобилската индустрија и за т.н. зелена енергија. Оваа фирма ќе произведува и делови за „Тесла“ и за „Епл“.

Договорот за инвестицијата денеска во Тајван го потпишаа менаџментот на „Јагео“ и директорот на Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони (ТИРЗ), Јован Деспотовски.

Преговорите за инвестицијата траеле речиси една година, а земјава е избрана како најдобра во „трката“ со останатите од регионот и пошироко.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s