Премиерот Ковачевски се сретна соамериканскиот државен секретар Ентони Блинкен во Вашингтон

Денес ја имав честа и задоволството да се сретнам со американскиот државен секретар Ентони Блинкен, овде во Вашингтон. Уверен сум дека стратешкото партнерство меѓу САД и Северна Македонија ќе се продлабочува.

Изразив благодарност за поддршката на САД за продолжување и интензивирање на реформскиот процес за натамошна демократизација на нашето општество, владеењето на правото, борбата со корупција и криминал, што е значајно охрабрување во процесот на пристапните преговори за членство на Северна Македонија во ЕУ.

Очекувам уште посилно вклучување на Соединетите Американски Држави во следните наши чекори за евроинтегративниот процес на државата. Поддршката на САД е од голема важност за мирот, стабилноста и просперитетот на целиот регион.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s