„Магна мехатроникс“ започна со изградба на нова фабрика во Штип

Со фрлање лопата земја денеска во Штип симболично беше означен почетокот на градежните работи за инвестицискиот проект на компанијата „Магна мехатроникс“ во Технолошко индустриската развојна зона – Штип. Инвестицијата е во вредност од 40 милиони евра и според најавите првично ќе се вработат 600 лица. Во фабриката ќе се произведуваат електромеханички делови за автомобили. Канадската компанија „Магна интернационал“ веќе има отворено објект во Струга за креирање и склопување ретровизори.

Премиерот Димитар Ковачевски посочи дека сè повеќе инвеститори ја ставаат Македонија на својата мапа, а бројот на вработени во ТИРЗ во април повторно бележи раст и достигна 16.700 лица. Ковачевски потсети дека „Магна интернационал“ е една од најреномираните светски компании, која е специјализирана да дизајнира, да развива и да произведува автомобилски системи, модули и компоненти што се испорачуваат на сите позначајни производители на автомобили во светот. Таа сега го проширува опсегот на работа на компанијата со нов инвестициски проект, покрај фабриката во ТИРЗ Струга.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s