Ковачевски: СДСМ инсталираше 283 мегавати од зелена енергија, ВМРО-ДПМНЕ само 18

Соопштение за јавност

Изминатата година се покажа колку е важно знаење и посветеност за менаџирање со енергетскиот сектор, истакна претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски во своето обраќање на денешната трибина „Резултати што прават разлика“ одржана во Скопје.

„Пред само 12 месеци глобалната, светка економија беше пред колапс. Недостигот на енергија и растот на цените на енергенсите и струјата донесоа неизвесност и агонија кај секој граѓанин – не само кај нас, туку и во цела Европа. Но кај нас, струја, бензин, храна, парно имаше доволно, а рестрикции немаше. Ги заштитивме граѓаните и компаниите кога беше најтешко“ истакна Ковачевски.

Ковачевски потсети колкава е разликата во инвестициите во енергетиката помеѓу владите на СДСМ и оние на ВМРО-ДПМНЕ.

Во време на ВМРО-ДПМНЕ беа инсталирани 18 мегавати од обновливи извори на енергија, додека во време на СДСМ инсталирани се 283 мегавати. Само во изминатите година и три месеци, инсталирани се 200 мегавати од обновливи извори, што веќе се вклучени на мрежата“ посочи претседателот на СДСМ, Ковачевски.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s