61.000 денари по хектар за производителите на зимска зелка на отворено

✅️61.000 денари по хектар за производителите на зимска зелка на отворено

Ова е првата мерка која ја донесовме во Интервентната програма за 2023 година со цел оддржување на земјоделството и намалување на загубите кај трошоци за расадени површини со зимска зелка на отворено или за расадена зимска зелка на отворено и продадена до 15 април 2023 година со најмалку 5.000 килограми по хектар, информира министерот за земјоделство Љупчо Николовски.

Секој носител на земјоделско стопанство, до 31 мај, треба да достави барање за потврдување на податоци за површина на расадена зимска зелка или откупни белешки за предадена зелка кај регистриран откупувач согласно Закон за земјоделство и рурален развој. Потоа, заклучно со 20 јуни ќе можат да аплицираат за оваа мерка во подрачните единици на министерството – информира Николовски.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s