Македонија на второ место во светот по раст на просечната плата

Меѓународната организација на трудот објавила податоци за влијанието на пандемијата врз просечните плати и невработеноста во земјите низ светот. Биле користени последните достапни податоци, кои варираат од земја до земја. Најстарите податоци се од вториот квартал на 2020, а најновите од септември 2020 г.

Просечната плата во многу земји останала иста или се намалила за време на пандемијата. Просечната плата се намалила во Шпанија, Чешка, Словачка, Русија, Финска, Јапонија, Јужна Кореја, Виетнам, Мексико и во Јужноафриканска Република.

Меѓутоа, просечната плата се зголемила во повеќето земји, а најмногу во Канада. На второто место од листата со земји во кои просечната плата најмногу се зголемила е Македонија. По нас се Бразил, Бугарија, Унгарија, Италија, Франција, Србија, Норвешка, САД и други земји.

Фото: Принтскрин/Visual Capitalist

Целиот текст на Факултети

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s