Поставен камен темелникот на новата инвестиција на американската компанијата „ЛЕАР“ и „Нормак Инвестмент Груп“, во Технолошко индустриската развојна зона во Тетово

Нови 1.000 до 1.200 работни места во полошкиот регион најави премиерот Зоран Заев за време на поставувањето камен темелникот на новата заедничка инвестиција на американската компанијата „ЛЕАР“ и „Нормак Инвестмент Груп“, во Технолошко индустриската развојна зона во Тетово.

– До ноември 2021 очекувам да биде завршена втората фаза и тоа ќе значи нови 1.000 до 1.200, работни места. Ја разгледавме постојаната фабрика, има врвна технологија за сечење кожа и платно.  Креираат производи со повисока додадена вредност а се подобрува и пристапот до финансиските пазари на капитал. Ниту еден ден за време на пандемијата не застана, функционираше, произведуваше и извезуваше, рече Заев.

Станува збор за нов втор инвестициски циклус кој изнесува 15 милиони евра. Во постоечкиот прв производствен погон на фабриката „ЛЕАР“ во ТИРЗ Тетово, веќе се произведуваат навлаки за седишта и сродни производи за автомобили за извоз.

Директорот на Дирекцијата за технолошки-индустриски развојни зони Јован Деспотовски рече дека во „Леар“ платите се 10 отсто повисоки од просечните во овие зони и дека инвеститорите од истите уплатиле 30 милиони евра повеќе во цуџетот отколку што добиле како државна помош.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s